Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ : Διοργάνωση ημερίδας από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης και μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας κ. Κώστα Παπαντωνίου διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας ημερίδα με θέμα: «Η Δυτική Αθήνα: Οικονομική κρίση – Ανεργία – Αλληλεγγύη» (πρόταση ανάπτυξης).
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21-12-2011 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων κομμάτων, παρατάξων, περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων και πολιτών.
Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός επεσήμανε ότι η Δυτική Αθήνα πλήττεται περισσότερο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι ενδοπεριφερειακές διαφορές στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων έχουν αποτυπωθεί εδώ και χρόνια και αποδεικνύουν ότι το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από ελλείμματα και χρέη, παρήγαγε και ανισότητες.
Τόνισε την ανάγκη να αναλάβει κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αναπτυξιακή πορεία που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος, ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντίληψης και το αναπτυξιακό μοντέλο που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, ο πελατειασμός, η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός, να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τα κοινοτικά ταμεία, να γίνουν έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, να δοθούν απλές, αλλά χειροπιαστές λύσεις. Τέλος, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει να γίνει η αφετηρία για να αντιστραφεί η καθοδική πορεία, να αναδειχτούν τα προσόντα, οι δεξιότητες και ικανότητες που έχουμε για να τα καταφέρουμε.
Στην ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Κώστας Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην εισήγησή του στη σημερινή συγκυρία και ειδικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα. Επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία που συχνά πρόκειται για ζητήματα επιβίωσης. Οι νέες μορφές φτώχειας, η παιδική φτώχεια, η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, η εργασιακή επισφάλεια, η ανεργία, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, της βιοτεχνίας συνθέτουν τη σημερινή δεινή συγκυρία.
Με βάση τα παραπάνω ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να υπάρξει κοινωνική χαρτογράφηση της περιοχής με εντοπισμό των θηλάκων ανεργίας και φτώχειας. Πρότεινε ένα πλαίσιο άμεσης δράσης από δέκα σημεία:
  • 1. Τη σύσταση επιτροπής επεξεργασίας και παρακολούθησης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δυτική Αθήνα.
  • 2. Τη δημιουργία παρατηρητηρίου – καταγραφής – ενημέρωσης για την απασχόληση όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας – των Δήμων- των συνδέσμων – των κοινωνικών φορέων – της εκκλησίας.
  • 3. Τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους.
  • 4. Τη φροντίδα υγείας - κινητή μονάδα (παιδιά-ηλικιωμένοι) με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
  • 5. Παρεμβάσεις για μείωση τιμών προϊόντων από εμπορικές αλυσίδες. Εκπτωτική κάρτα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • 6. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση και εξέλιξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά κλάδο και τομείς της οικονομίας και υποστήριξή τους με κάθε πρόσφορο μέσο.
  • 7. Την ενίσχυση της προώθησης των τοπικών προϊόντων και δραστηριοτήτων. Προαγωγή της τοπικής παραγωγής με παράλληλη ενίσχυση των εμπορικών και λαϊκών αγορών της περιοχής.
  • 8. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και δράσεις μέσω τοπικών πρωτοβουλιών για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
  • 9. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στον προσανατολισμό των ανέργων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες της περιοχής που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
  • 10. Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ).
Τη διαδικασία χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεγγύης τις δύσκολες αυτές μέρες και τη αναγκαιότητα συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας για την αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, χαιρέτισε την εκδήλωση ως εκπρόσωπος όλων των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας και είπε ότι πράγματι, η Δυτική Αθήνα είναι αυτή που βιώνει περισσότερο από κάθε άλλον την ανεργία, τα συμπτώματα της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η μείωση του κύκλου εργασιών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η αύξηση των αναξιοπαθούντων και των αστέγων, η έλλειψη τροφής για τους ανήμπορους και ειδικά για τα παιδιά και ασφαλώς η απάλειψη κάθε ελπίδας για βελτίωση των συνθηκών της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Τόνισε, όμως, ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνον οράματα, πρέπει και να μπορούμε να τα μετουσιώνουμε με αποτελεσματικότητα σε πράξη. Η ανάπτυξη είναι ζητούμενο και θεμελιώδης στόχος, αλλά όχι ο αποκλειστικός αυτοσκοπός της κοινωνίας μας. Προαπαιτούνται τα οράματα και οι ιδέες, που θα εξειδικεύσουν τις μορφές και την ποιότητα της ανάπτυξης που επιθυμούμε, ώστε να μην διαγράψουμε και πάλι μια στρεβλή πορεία, χωρίς πραγματικές προοπτικές, χωρίς πραγματική ελπίδα για το μέλλον.
Εισηγήθηκαν οι πανεπιστημιακοί κ. Ιωάννης Κουζής, Πρόεδρος τμήματος Κοινωνικής Πολτικής Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Χρίστος Παπαθεοδώρου, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η κα Βάλια Αρανίτου Δ/ντρια ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ.
Εισήγηση, επίσης, έκαναν ο κ. Χρήστος Νταής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Μάριος Σίμος.
Χαιρέτισαν, επίσης, εκπροσωπώντας τα πολιτικά κόμματα ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ο κ. Νίκος Μαγγανάρης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημήτρης Βαρελάς από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Γιώργος Κοσμίδης από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Επίσης, από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος από την Αττική – Νέα Προοπτική, ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς από την Αττική Συνεργασία - ¨όχι στο Μνημόνιο.
Τοποθετήθηκαν, επίσης, ο κ. Ανδρέας Μποζίκας Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Κυριάκος Ντηνιακός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγ. Βαρβάρας κα Άννα Γούναρη, ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, ο κ. Απόστολος Αθανασόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου - εκπρόσωπος των Ρομά, εκπρόσωποι κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, κ. Στέφανος Χρήστου, Έργων & Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Κόκκαλης, Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής κα Λιλίκα Βασιλάκου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωστας Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. Νίκος Ανδρουλακάκης, Αλεξάνδρα Μαντσιώκα, Κώστας Αθανασόπουλος, Κατερίνα Αναγνώστου, Δέσποινα Αφεντούλη, Έρη Κωνσταντάκου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από τη Δυτική Αθήνα κ.κ. Βασίλης Γιαννακάκος, Στέλιος Μαριδάκης, Αλέξανδρος Σαμόλης, Γιάννης Βλάχος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας.
Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκος Σαράντης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου κ. Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, ο επικεφαλής  της παράταξης  Περιστέρι για όλους Δημήτρης Κελάφας , ο Πρόεδρος της ΣΤ' Λαϊκής  Αγοράς  Αθηνών Γιάννης  Δημητρίου  , Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των Δήμων.