Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για την αντιπυρική περίοδο.




Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14–03–2012 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας και Προέδρου του ΣΟΠΠ Κώστα Παπαντωνίου η 5η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων, Προϊσταμένων και υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας Δήμων, συνδέσμων,
εθελοντικών οργανώσεων, δυνάμεων ασφαλείας, δημοσίων οργανισμών κλπ. (συνολικά 42 φορείς).
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων πρόληψης, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ο αποτελεσματικός συντονισμός – συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου.
Στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα να υλοποιηθούν έγκαιρα οι αποψιλώσεις, οι καθαρισμοί από μπάζα, απορρίμματα και επικίνδυνα υλικά και  η βελτίωση του οδοστρώματος, ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των αυτοκινήτων. Σχετικά με τις αποψιλώσεις έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης. Προγραμματίζονται, επίσης,  περιπολίες οχημάτων, η επέκταση της ασύρματης επικοινωνίας με όλους τους Δήμους, ενώ συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα η επικαιροποίηση των μητρώων πολιτικής προστασίας και η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τυχόν μεταβολές σχετικά με τους κρουνούς, τις μπάρες κλπ.
Επισημάνθηκε από όλους τους φορείς ότι η έλλειψη προσωπικού θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη φετινή χρονιά και έγινε πρόταση για περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπαντωνίου επεσήμανε: «Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο περικοπών σε όλα τα επίπεδα κάθε σχεδιασμός γίνεται ακόμη πιο δύσκολος. Όμως, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διοργανωθεί και ημερίδα τον Απρίλιο, όπου θα συζητηθούν με τη συμμετοχή της κοινωνίας τα επιχειρησιακά σχέδια της Αντιπεριφέρειας για σεισμό και πυρκαγιές».